צור קשר
interiour

להיות חופשי מרעש: טיפול אקוסטי בחלל העבודה הוא קריטי

Quiet-work-environment

מאת: מרטה טלמור, מעצבת פנים / פורסם בתאריך: 20.3.19

Marta-author

האלמנט החשוב ביותר בתכנון משרד, במיוחד בחללי עבודה פתוחים משותפים, הוא התייחסות לרעש מבחוץ ומבפנים. מעסיקים רבים מפסידים לא מעט כסף וסובלים מתחלופה גבוהה של עובדים לא מרוצים בשל רעש והסחות דעת הפוגעים בבריאותו של העובד ולא נותנים לו מנוח בעבודתו הרציפה.

לאחרונה קיימתי פגישה עם לקוח במתחם עבודה גדול באחת הערים במרכז הארץ, הכנו לעצמנו קפה וחיפשנו מקום לשבת בחלל הפתוח המיועד למפגשי אורחים מסוג זה. התקשינו מאד להקשיב ולהתרכז, רמת הרעש הייתה מעל לסביר. הקשר בין הרעש להשפעה רעה על בריאותו של האדם נחקר רבות במהלך השנים וידוע מזמן. ישנם גם מספר חוקים אשר חוקקו בנושא "בקרת רעש" שקבעו מדיניות לאומית לקידום הסביבה בקרב בני אדם במטרה להיות חופשיים מרעש המסכן את רווחתם ובריאותם, גורם למחלות, פוגם ביצירתיות וביעילות בעבודה.

חברות רבות בוחרות למקם ולשפץ את משרדיהם במבנים קיימים, דבר החוסך להם זמן וכסף, ולא במקום בו ייאלצו להתחיל שיפוץ מאפס, אבל המבנים הללו מציבים אתגרים רבים בטיפול ברעש, כפי שהוזכר לעיל, וצריכים להיות מתוכננים למטרות להן הם מיועדים. האתגר הנוגע לאקוסטיקה הוא חשוב מאוד שכן אם לא יילקח בחשבון ויטופל ביסודיות, יחזור ויידפק על דלתם של המנהלים עם הגעתם של העובדים הראשונים למתחם – מרבית העובדים מעדיפים את מקום העבודה שלהם במרכז העיר, הווה אומר להשתמש בתחבורה הציבורית ולוותר על שימוש במכוניתם הפרטית, או לרדת לרחוב ההומה לארוחת צהריים מעבר לפינה או לקחת הפוך בבית הקפה הסמוך כי זה משמח ומעלה את מצב רוחם, אבל בין כותלי המשרד הם זקוקים לשקט. עובד שלא מסוגל לנהל שיחה עם לקוח ללא הפרעה וכל אוטו שחולף בחוץ או צפירה של אמבולנס ישבש ויקטע את החשיבה היצירתית שלו, ירגיש שלא בנוח, יאבד את סבלנותו ולא יישאר במקום העבודה לאורך זמן, גם אם מדובר במשרד הכי מעוצב בעולם…

אקוסטיקה לקויה בחלל – דרכים לטיפול ברעש:

וודאי מצאתם את עצמכם בהזדמנות זו או אחרת בבית קפה, מסעדה, אולם אירועים או חדר ישיבות כאשר מתקיים בו רב שיח בין היושבים שהופך במהרה להיות רעש לא ברור כשאתם מנסים להרים את קולכם כדי להתגבר עליו ולהשמיע דברים. כנ"ל בבתים מסוימים ניתן לשמוע רחשים וקולות לא נעימים מן הקומות האחרות המשבשים את אורח החיים בבית כמו דיבורי שכנים, הורדת מים באסלה וכו' – זו אקוסטיקה לקויה.

מצבים שכאלו דורשים שני פתרונות שונים מתחום האקוסטיקה, הפחתת רעש מבחוץ וקליטת קול בפנים – הפחתת רעש באמצעים אקוסטיים מפסיקה את חדירתו לבניין וקליטת קול מפסיקה רעש שמהדהד בתוך החלל. בשניהם יש צורך לטפל בזמן שיפוץ המבנה והפיכתו לסביבת עבודה אידאלית. רעש מבחוץ חודר דרך דלתות, קירות, תקרות, חלונות, זכוכיות כאשר זכוכית בהיותה חומר קשה וקל יחסית, מעבר הקול דרכה גבוה מאד ולכן היא אינה מבודדת רעשים, וגם מפתחי חלון גדולים, חלונות כיס וחלונות הזזה וכל פתח אחר שקיים בבניין הם בעלי רמת אטימות נמוכה לרעש. בתוך החלל לעומת זאת, כל קול וכל צליל ללא בידוד אקוסטי מגדיל מעבר של אנרגיית קול בין חללים ואת ההד בתוך החלל עצמו. מצב זה בלתי נסבל ולא ניתן להימצא בחלל שכזה לאורך זמן אם אינו מטופל אקוסטית בצורה נכונה. הפתרונות להפחתת הרעש הם מגוונים ויפורטו בהמשך.

מעצב או אדריכל שנשכר על ידי לקוח לעצב משרד, רצוי שיהיה ער לבעיות הרעש מבפנים ומבחוץ, שיתריע עליהם בפני הלקוח וכמובן ימציא עבורו את הפתרונות האידאליים. לרוב הצעד המתבקש הראשון הוא הזמנת יועץ אקוסטיקה (שזהו מקצועו הרשמי, חקר התנהגות הקול במבנים) אשר מבצע ביקורת של השטח כדי לזהות את מקור הרעש. בסיום הבדיקה, היועץ מעביר בכתב את מסקנותיו וגם נותן את חוות דעתו המקצועית והיצירתית לפתרון הליקויים שמצא.

הפתרונות הקיימים בשוק:

במקרה של אקוסטיקה לקויה בחלל העבודה או המשרד, אין צורך ממש לחשוש, כיוון שכל יועץ אקוסטיקה מנוסה יידע להעניק מענה הולם לבעיות במתחם, כאשר העלויות אינן גבוהות לרוב ואף מוסיפות לעתים לעיצוב המקום. אז אילו פתרונות קיימים אתם שואלים? הנה כמה מהפתרונות המובילים בתחום:

  • צמר זכוכית וצמר סלעים אשר משמשים לבידוד דו-תכליתי, אקוסטי ותרמי בתקרות וקירות.
  • עבור תקרות אקוסטיות קיימים פתרונות מיוחדים בצורת אריחים צבעוניים עשויים מחומרי ספוג, פיברגלס (סיבים דקיקים של זכוכית) ומינרלים (חומר דבק "בולע" רעש אשר גם מונע ממנו לצאת) בעלי ספיגת רעש גבוהה ובידוד תרמי מצוין.
  • חלונות זכוכית – זכוכית עבה תפחית את עוצמת הקול בצורה יעילה מאד על ידי תוספת של שכבת ביניים העשויה PVB (חומר להדבקת שתי שכבות זכוכית ותורם רבות לחזקתה). חלונות הזזה וחלונות כיס, טובים פחות מבחינה אקוסטית בגלל אופי ומבנה החלון והקושי באטימתו. חלונות פתיחה (ציר), יעילים יותר והסגירה שלהם מוחלטת.
  • זכוכית בידודית – זכוכית כפולה עם חלל אויר או גז בעל צפיפות גבוהה במרווח שבין השמשות, אשר תשפיע רבות על הבידוד והאטימות לרעש.
  • הפרופיל – מסגרת החלון מהווה פקטור חשוב בהקשר של בידוד אקוסטי. למשל, חלון פולימרי הוא פרופיל שמיוצר בגרמניה ומורכב בארץ. באירופה וארה"ב הוא נחשב לנפוץ מאוד והעלות שלו דומה לזה של האלומיניום. יחד עם זאת הפרופיל של הפולימר הוא חזק ועבה ויכול להכיל זכוכית כפולה בידודית (שתי זכוכיות עם בידוד באמצע). הפרופילים האלה אסתטיים ומגיעים "בילד-אין" עם הזכוכית הבידודית. העובי הכולל הוא 24 מ"מ וחוסם עד 70% ברעש חיצוני.
  • טכניקות לקליטת קול בין כותלי המשרד – בנוסף לשני הסעיפים הראשונים הנ"ל, ישנן טכניקות נוספות כמו העמדת כדי צמחים בודדים או קיר חי עם שרכים וצמחי עלים צפופים (רצוי בהקמה על ידי בעל מקצוע) אשר יעזרו לקלוט רעש תוך כדי תוספת עיצובית יפה ובריאה. צמחים מטבעם מנקים את האוויר, מפיגים את הלחץ במשרד ומשפרים פרודוקטיביות ויצירתיות.
  • יצירת אזור אקוסטי עבור שיחות טלפון ופגישות – מרחב אישי זה חשוב עבור המתקשר ועמיתיו לעבודה. יכול להיות חדר בנוי שמיועד למטרה זו או מוצר קנוי (Phone booth) מרווח ומאובזר.
  • "רעש לבן" – צליל סתמי שמגוון התדרים המרכיבים אותו פועלים באותה עצימות. רעש לבן יכול להיות צלילי רקע חסר פשר ומשמעות עבורנו כמו זמזום רעשים של בית קפה, המהום של מזגן או שואב אבק, צלילי טבע ועוד שיישמעו בעצימות בינונית וקבועה בחלל. דוגמה מובהקת בעניין היא נוסעים המצליחים להירדם במטוס למרות המהום הטיסה הבלתי פוסק, שהוא למעשה רעש רציף אקראי ברמה בינונית. קיימים כיום פתרונות שונים להפצת "רעש לבן" בחלל ובמרחבים משותפים והם מסייעים בשיפור התפקוד, הריכוז ושיתוף הפעולה בין העובדים.
שתפו עם חברים
WhatsApp chat